Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Facings

Geen spleetjes meer

‘Facings’ zijn heel dunne schildjes, die gemaakt worden uit porselein of composiet, en over de natuurlijke tanden heen worden gezet. Met deze simpele methode kunnen scheve of verkleurde tanden gecamoufleerd worden of kan een spleetje tussen de tanden of afgebroken hoekje weggestopt worden.

In onze tandartsenpraktijk in Breda plaatsen we facings in een handomdraai. Meestal neemt de ‘ingreep’ niet meer dan enkele uurtjes in beslag en is het een relatief goedkope manier om je gebit mooier te maken.

Maak hier snel online een afspraak in onze praktijk in Breda om facings te laten plaatsen of maak je afspraak telefonisch via +31 76 78 511 50

Facings Breda

Als je beslist om facings te laten plaatsen in onze tandartsenpraktijk in Breda, zijn er steeds twee opties:

 • Porseleinen facings
 • Composiet facings

Beide facings zijn een mooie, eenvoudige oplossing om scheve of verkleurde tanden mee te camoufleren of een afgebroken hoekje van een tand mee weg te stoppen. Ook het bekende spleetje tussen de tanden kan eenvoudig gemaskeerd worden met een facing.

Er is echter wel verschil tussen beide materialen. We geven je in onze praktijk in Breda graag meer advies over de plaatsing van facings, maar hier volgt een korte samenvatting:

Porseleinen facings

 • Verschillende kleurschakeringen
 • Geen verkleuring
 • Nauwelijks onderhoud nodig
 • Lange levensduur
 • Duurder dan composiet facings

Composiet facings

 • Eenvoudige oplossing om het gebit mooier te maken
 • Relatief goedkoop
 • Kwalitatief minder goed dan porseleinen facings

Ons team van specialisten geeft je graag advies in onze tandartspraktijk in Breda over welk type van facing het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Dus wacht vooral niet langer als je op een simpele, vrij goedkope manier je gebit mooier wil maken en druk op de knop om dadelijk een afspraak te maken in onze praktijk in Breda om kennis te maken met de mogelijkheden van facings!

Maak een afspraak

Mondzorg.

20

Facings zijn dunne schildjes uit porselein of composiet. Het is een relatief eenvoudige, goedkope manier om je gebit mooier te maken. Scheve of verkleurde tanden kunnen zo gecamoufleerd worden en ook een spleetje tussen je tanden of een afgebroken hoekje kan verborgen worden. De ingreep duurt vaak niet langer dan enkele uurtjes.

Wat zijn facings?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet, of een schildje van porselein. Met een facing wordt de kleur en/of vorm van een tand veranderd.

Verschil tussen facings uit composiet en porselein

Bij Mondzorg Brabant kan je altijd kiezen uit beide opties. Hieronder geven we je kort meer informatie over de kenmerken van beide materialen.

Composiet facings

 • We moeten je tanden minder bijslijpen
 • Kunnen in veel verschillende kleuren gemengd worden
 • Relatief goedkoop
 • Kwalitatief minder goed dan porselein
 • Het resultaat is meer voorspelbaar

Porseleinen facings

 • Verschillende kleurschakeringen
 • Geen verkleuring
 • Onderhoudsarm
 • Lange levensduur, minder gevoelig voor aanslag op het oppervlak
 • Duurder dan composiet facings

Levensduur van een facing

Een facing gaat over het algemeen 5 tot 10 jaar mee, soms langer. Net zoals het geval is met tanden en kiezen, werken zaken als bv. roken en veel koffie of thee drinken verkleuring in de hand. Tandenknarsen of op je nagels bijten draagt dan weer bij tot de slijtage van je facing.

Hoe wordt een facing aangebracht?

Ook hier is er een verschil tussen een facing van composiet en een van porselein. Een facing van composiet wordt in één enkele behandeling aangebracht door de tandarts.

 1. Kiezen van de kleur:het effect van de door jou gekozen kleur is dadelijk zichtbaar
 2. Slijpen:indien nodig slijpen we een dun laagje van het tandoppervlak af
 3. Behandelen:voordat de facing bevestigd wordt, wordt de tand behandeld met een laagje zuur, waarop vervolgens het hechtmateriaal aangebracht wordt
 4. Aanbrengen:het nog zachte composiet wordt op de hechtlaag aangebracht
 5. In vorm brengen:het vulmateriaal wordt ruwweg in de juiste vorm geboetseerd en dan wordt het composiet uitgehard met een blauwe lamp.
 6. Slijpen en polijsten:wanneer het composiet uitgehard is, wordt het in de gewenste vorm geslepen en wordt het oppervlak gepolijst voor een mooi resultaat

Een facing van porselein wordt in een tandlabo gemaakt, hiervoor moet u minstens 2x langskomen.

 1. Kleur kiezen:we gebruiken een kleurenstaal om de kleur te kiezen, vervolgens wordt de facing in deze kleur gefabriceerd in het laboratorium
 2. Slijpen:bij een facing uit porselein wordt bijna altijd glazuur weggeslepen, omdat deze minimaal een halve millimeter dik moet zijn
 3. In vorm brengen:we maken een afdruk van uw tand, deze wordt in het laboratorium gebruikt om de juiste vorm te geven aan de facing
 4. Behandelen: voordat de facing bevestigd wordt, wordt de tand behandeld met een laagje zuur, waarop vervolgens het hechtmateriaal aangebracht wordt
 5. Aanbrengen:de facing wordt aangebracht op de hechtlaag

Als u na het aanbrengen van een porseleinen facing niet tevreden bent over de kleur, moeten we een volledig nieuwe facing laten maken.