Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Partiële prothese Breda

Gedeeltelijke gebitsprothese

Met een ‘partiële prothese’ wordt een gedeeltelijke prothese bedoeld. Deze is uitneembaar en vervangt één of meerdere tanden of kiezen. Zo’n partiële prothese is een prima oplossing wanneer een gebitsreparatie door middel van een kroon, een brug of een implantaat niet mogelijk is en een complete gebitsprothese overbodig is. U zou dan tenslotte tanden en kiezen die nog wél goed zijn moeten laten trekken en de voorkeur is natuurlijk altijd dat u zoveel mogelijk uw eigen gebit behoudt.. Een partiële prothese zorgt ervoor dat u toch gewoon weer kunt eten en breeduit kunt lachen, zonder gaten in uw gebit.

Onze specialisten in onze tandartsenpraktijk in Breda helpen u graag bij het aanmeten van een gedeeltelijke gebitsprothese. Maak vandaag nog online een afspraak voor een intake gesprek rondom uw partiële prothese of bel ons op 076 – 78 511 50 om direct met één van onze medewerkers uw afspraak in Breda in te plannen!

Kunststof plaatprothese

Een kunststof plaatprothese is een partiële prothese waarin ontbrekende tanden of kiezen bevestigd zijn. Deze prothese is geheel van kunststof gemaakt en de plaat zit strak tegen de natuurlijke tanden en kiezen aan zodat het niet opvalt dat u de gedeeltelijke prothese draagt. Er kan ook eenvoudig een tand of kies bijgeplaatst worden in het geval dat er nog meer tanden of kiezen verloren gaan in de loop der tijd.

Een kunststof plaatprothese is een relatief goedkope gedeeltelijke gebitsprothese en wordt vaak gebruikt als noodoplossing. De partiële prothese van kunststof kan namelijk de natuurlijke tanden en kiezen sneller beschadigen en laat het kaakbot sneller slinken. Bij het maken van een kunststof plaatprothese is het altijd het streven om de kleur van de kunststof tanden en kiezen zoveel mogelijk overeen te doen laten komen met de eigen tanden en kiezen zodat de gedeeltelijke prothese onopvallend gedragen kan worden.

In onze tandartspraktijk in Breda vertellen we u graag alle mogelijkheden rondom gedeeltelijke protheses. Maak snel een afspraak met onze specialisten via onderstaande knop om te ontdekken welke oplossing de beste is in uw persoonlijke situatie!

Maak een afspraak

20

Een partiële prothese is een goede oplossing wanneer uw verloren tanden of kiezen niet door een kroon, brug of implantaten kunnen worden vervangen. Bovendien kunt u een prothese uitnemen.

Kunststof plaatprothese

Een plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Hierin zijn kunsttanden en kunstkiezen verankerd. De plaatprothese rust op het slijmvlies in de mond, eventueel is deze met haakjes te bevestigen aan overgebleven tanden of kiezen. De plaatprothese zit strak tegen de natuurlijke tanden aan, hierdoor valt het niet op dat u een prothese draagt.

Als relatief goedkope gedeeltelijk gebitsprothese, wordt de plaatprothese vaak als noodoplossing ingezet. Kiezen voor een plaatprothese kan leiden tot tandvleeskrachten en tot slinken van het kaakbot. Bovendien kunnen voedselresten gemakkelijk onder de plaatprothese blijven zitten.

Aantal behandelingen voor een plaatprothese

In totaal heeft u 4 á 5 behandelingen nodig voor het plaatsen van een plaatprothese. Bij elkaar bent u zo’n 5 weken bezig. Binnen enkele dagen nadat u de plaatprothese heeft laten plaatsen, controleren we deze. Het kan zo zijn dat uw spraak wat onwennig is en dat sommige klanken anders klinken. Wees gerust: dit gaat vanzelf over. Mochten de klachten aanhouden, neem dan contact met ons op.

Reinigen van een plaatprothese

Vanzelfsprekend dient u ook uw plaatprothese goed schoon te houden. Doet u dit niet, dan blijven voedselresten en tandplak zowel op als onder de prothese achter. Hierdoor kan op den duur uw tandvlies gaan ontsteken. We raden aan om uw plaatprothese na iedere maaltijd zorgvuldig te reinigen met een speciale protheseborstel. U kunt water en zeep gebruiken om etensresten en tandplak grondig te verwijderen maar vermijdt tandpasta – dit heeft een schurende werking wat ten koste gaat van de levensduur van uw plaatprothese.

Ook uw plaatprothese kan verkleuren. Om dit te voorkomen, legt u de prothese een aantal keren per week in een bakje prothesereinigingsmiddel. Het liefst niet te sterk. Zo voorkomt u verkleuring, ontstaan door bijvoorbeeld thee, koffie of rode wijn. Borstel uw prothese daarna goed en spoel af met water. Let op: leg uw prothese nooit in heet water of in een agressief prothesereinigingsmiddel. Beiden hebben een nadelige invloed op de levensduur van uw prothese.

Dragen van een plaatprothese

U kunt ervoor kiezen om uw prothese 24 uur per dag in te houden. Sommige mensen knarsentanden echter in hun slaap, of drukken de kiezen stevig op elkaar. Dit levert niet alleen onnodige druk op voor de prothese, maar ook voor uw tandvlees. Door uw prothese ’s nachts uit te doen geeft u uw tandvlees tijd om te herstellen. Wanneer u de prothese niet in heeft, leg deze dan in een glas met water of reinigingsmiddel. Ververs dit iedere dag, en spoel de prothese goed af met water voordat u deze weer in uw mond doet.