Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Klikgebit op implantaten

Volledige gebitsprothese

Een van de meest voorkomende problemen waar mensen met een volledige gebitsprothese mee te maken krijgen, is dat het onderste deel van de prothese los gaat zitten. Als dat gebeurt, dan wordt een implantoloog ingeschakeld. Die zorgt ervoor dat de prothese terug goed verbonden wordt met de kaak, maar toch uitneembaar blijft. Dit systeem heet een ‘klikgebit’ of ‘klikprothese’. Bij Mondzorg Brabant in Breda beschikken we over de kennis, deskundigheid en materialen om je te kunnen helpen met een dergelijk klikgebit.

Kunstwortel

Een klikgebit is een prothese op implantaten: kunstwortels die in je kaak worden bevestigd als een schroef. Voor een prothese zijn twee of vier implantaten nodig. Deze implantaten worden meestal vervaardigd uit titanium, met een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet afgestoten door het lichaam. De implantaten worden onder lokale verdoving geplaatst in onze tandartspraktijk in Breda. Als de kaak helemaal genezen is van de behandeling en het implantaat in het bot bevestigd is, dan bieden implantaten een goede houvast aan het kunstgebit.

Het gebeurt ook dat er implantaten in de bovenkaak geplaatst worden, maar veel minder vaak dan bij implantaten in de onderkaak.

Wanneer kiezen voor implantaten?

Over het algemeen wordt voor een klikgebit geopteerd als iemand met een kunstgebit klachten krijgt of wanneer de klachten blijven aanhouden. Wanneer iemand gedurende langere tijd een kunstgebit draagt, neemt het kaakbot af, vooral in de onderkaak. Die wordt minder hoog, waardoor het kunstgebit steeds losser gaat zitten. Het kunstgebit begint te schuiven over het tandvlees, waar het kaakbot onder zit en dat kan klachten veroorzaken. Als je langskomt voor controle in onze praktijk in Breda bekijken we samen wat de beste oplossing voor jou is. Dat kan zijn om je huidige kunstgebit aan te passen of om het te vervangen. Als de onderkaak zo laag geworden is dat het niet mogelijk is om het kunstgebit aan te passen of te vervangen, dan verwijzen we je door naar de implantoloog.

Voor het beste resultaat

Het is bij vrijwel iedereen mogelijk om implantaten te plaatsen, maar er moet wel genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Ook moeten het kaakbot en tandvlees gezond zijn. Verder wordt er verwacht dat je de implantaten en het klikgebit goed schoonhoudt. Houdt er overigens rekening mee dat roken en overmatig alcohol drinken een negatieve invloed hebben op de implantaten en het klikgebit.

De tandprotheticus en de implantoloog

Voor de vervaardiging van een klikgebit is er een nauwe samenwerking tussen de tandprotheticus en de implantoloog. Meestal breng je eerst een bezoek aan de tandprotheticus. Die beoordeelt de staat van je mond en kunstgebit. Wordt er een klikgebit geadviseerd, en je stemt daarmee in, dan verwijst de tandprotheticus je door naar de implantoloog.
Wanneer de implantoloog de implantaten geplaatst heeft, zorgen wij vervolgens in onze praktijk in Breda voor het maken van het klikgebit.

Het plaatsen van de implantaten

Voor de plaatsing van de implantaten vinden er een aantal afspraken plaats. Hierbij wordt je bevraagd over uw gezondheid, die van grote invloed is op het succes van de behandeling. Het is belangrijk dat de implantoloog weet heeft van bijvoorbeeld eventueel medicijngebruik, allergieën en/of eerdere problemen met uw (kunst)gebit.

Vervolgens bekijkt de implantoloog de mondholte en maakt hij een röntgenfoto van de kaken. Op basis van de verkregen informatie maakt de implantoloog een behandelplan dat wordt besproken. Daarna kunnen de implantaten worden geplaatst. Na enkele maanden vindt een controlebezoek plaats.

Het maken van het klikgebit / klikprothese

Als de implantaten zijn geplaatst wordt u weer naar ons doorverwezen. In enkele afspraken wordt de nieuwe gebitsprothese aangemeten, die perfect aansluit op de implantaten. Er zijn meerdere bevestigingsmogelijkheden, namelijk: drukknoppen, staafhulslocator, magneten of een telescoopconstructie. Wij adviseren u graag in onze praktijk in Breda over de beste oplossing in uw persoonlijke situatie. Vul hieronder het formulier in zodat wij u spoedig terug kunnen bellen of maak de afspraak voor uw klikgebit direct zelf online via het afspraakformulier!

Voor de mensen die een volledige gebitsprothese dragen is dit een veelvoorkomend probleem: het onderste deel van de prothese gaat loszitten. De oplossing is een klikgebit op implantaten. Hierbij wordt de prothese door middel van implantaten weer goed verbonden met uw kaak. Omdat de prothese ondanks deze verankering toch uitgenomen kan worden, noemen we dit een klikgebit.

Waarom kiezen voor een klikgebit op implantaten?

Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder draagt, al dan niet gedeeltelijk, een ‘gewoon’ kunstgebit. Ruim een derde van deze mensen heeft hier geregeld problemen mee. Na verloop van tijd past het kunstgebit niet goed meer, meestal door het slinken van de kaken. Door de ruimte tussen het kunstgebit en de kaak gaat het kunstgebit steeds losser zitten en begint het te schuiven.

Bij Mondzorg Brabant nemen wij graag de tijd om de huidige situatie met u door te nemen. Het kan zo zijn dat de oplossing zit in het aanpassen of vervangen van uw ‘gewone’ kunstgebit. Is de kaak echter dusdanig laag geworden dat dit niet meer mogelijk is, dan verwijzen wij u door naar de implantoloog.

Hoe werkt een klikgebit op implantaten?

De implantaten die we gebruiken zijn in feite kunstwortels die als een schroef in uw kaak worden geplaatst. Voor een prothese zijn 2 of 4 implantaten nodig, welke gemaakt zijn van titanium met een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten.

Bij vrijwel iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, zolang er voldoende kaakbot aanwezig is. Uiteraard dient zowel het kaakbot als uw tandvlees gezond te zijn. Houdt er rekening mee dat roken overmatig alcoholgebruik een negatief effect hebben op zowel de implantaten als uw klikgebit.

Het plaatsen van de implantaten

Er zijn een aantal afspraken nodig voor het plaatsen van de implantaten. We stellen u vragen over uw gezondheid, welke van grote invloed is op het succes van de behandeling. Ook wordt eventueel medicijngebruik, allergiën en eerdere problemen met uw (kunst)gebit besproken.

Vervolgens bekijken we de mondholte en maken we röntgenfoto’s van de kaken. Op basis van al deze informatie maken we een behandelplan welke we met u bespreken. Enkele maanden na het plaatsen van de implantaten vindt een controlebezoek plaats.

Wanneer de implantaten zijn geplaatst, dan wordt in enkele afspraken uw klikprothese aangemeten. Natuurlijk sluit deze perfect aan op de geplaatste implantaten. Er zijn meerdere bevestigingsmogelijkheden, zoals:

  • Drukknoppen
  • Staafhulslocator
  • Magneten
  • Telescoopconstructie

Als Mondzorg Brabant adviseren wij u graag over de beste oplossing voor u. Neem vrijblijvend contact op, of laat u terugbellen door één van onze specialisten!