Er zijn zo'n drie miljoen mensen met een volledige prothese in Nederland. Nog meer mensen in hebben een gedeeltelijke gebitsprothese. Als je eigen tanden en kiezen niet (meer) gezond zijn, kan een gebitsprothese uitkomst bieden. Een mooi gebit is als een sieraad.
Voor een gebitsprothese kun je terecht bij een tandprotheticus. Door de technische vernieuwingen in de tandtechniek worden er aan zowel het aanmeten als aan de productie van protheses steeds meer eisen gesteld. Zowel een volledige als een gedeeltelijke gebitsprothese is maatwerk.Een volledige gebitsprothese (kunstgebit) bestaat uit een plaat van kunsthars, waarop tanden en kiezen zijn bevestigd. Een kunstgebit is een uitneembare gebitsprothese. De plaat ligt op de kaak en je ziet bijna geen verschil met de vormen en kleuren van de oorspronkelijke tanden en kiezen. Ook een spleetje tussen de tanden kan in een prothese vervaardigd worden, want ook dat is karakteristiek voor een persoon. Aan het begin kan het dragen van een kunstgebit pijnlijk zijn doordat het strak tegen je kaken aan zit. Als er zweertjes ontstaan door drukplaatsen, kan je prothese aangepast worden, zodat de pijn wordt weggenomen. Het kan wat onwennig zijn met praten en eten, maar ook kan je nieuwe uiterlijk wat onwennig zijn. De bovenlip ziet er namelijk minder ingevallen uit. Hierdoor zie je er jonger uit. Het is aan het begin altijd even doorzetten als het gaat om wennen aan een nieuw gebit, maar eenmaal gewend is de functie van het gebit duidelijk verbeterd. Je hebt geen tandpijn meer en bovendien heb je een mooiere lach. Door toepassing van duurzame materialen kan een kunstgebit moeiteloos vijf tot acht jaar meegaan.
Een gedeeltelijke (partiële) gebitsprothese is een uitneembare prothese en vervangt één of meer tanden en/of kiezen. Je komt in aanmerking voor een partiële prothese als reparatie door middel van een kroon, brug of implantaat niet meer mogelijk is. Een kunststof prothese is een gedeeltelijke prothese die volledig van kunststof is gemaakt. De ontbrekende tanden en/of kiezen zitten hierin vast. Ook hier wordt ernaar gestreefd om de kleur van de kunststof tanden zoveel mogelijk overeen te laten komen met jouw eigen tanden en/of kiezen. Het plaatje ligt strak tegen de eigen tanden en kiezen aan en er kan gemakkelijk een tand of kies bijgeplaatst worden. Een gangbare metalen constructie is de frameprothese. Op de metalen basis zit tandvleeskleurige kunsthars met daarop kunsttanden en/of kiezen. Bij een frame vormt de metalen plaat één geheel met gebogen metalen haakjes (klammers). Door deze klammers aan intacte tanden en/of kiezen te bevestigen, wordt houvast en steun voor de kauwkrachten gerealiseerd. Het frame blijft comfortabel op zijn plaats zitten. Een frame is sterker dan een kunststof prothese.
Voor vragen en/of problemen met je gebitsprothese kun je zonder verwijzing contact opnemen.