Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.

Kroon- en brugwerk

Kronen en bruggen

Het kan gebeuren dat een tand of kies beschadigd is geraakt of gebroken of verkleurd is. Dan kan het een uitkomst zijn om een kroon te laten plaatsen. De functie van een kroon is het vervangen van een deel van een tand of kies dat zichtbaar is in de mond. Een kroon is gemaakt van porselein en ziet eruit als een natuurlijke tand of kies.

Wanneer niet alleen de tand of kies, maar ook de wortel beschadigd is geraakt, kan gekozen worden voor een brug. Die vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen en bestaat uit minimaal drie verbonden elementen. De brug wordt vastgemaakt aan de omliggende tanden of kiezen. Een alternatief voor een brug is een implantaat waarop een kroon geplaatst is.

In onze tandartspraktijk in Breda adviseren we u graag over de beste oplossing in uw persoonlijke situatie. Wij hebben alle specialismen in huis om moeiteloos kronen en bruggen te plaatsen of u een implantaat aan te meten. Maak via de knop direct online een afspraak om een kroon of brug te laten plaatsen in onze praktijk in Breda!

Kroon of brug laten plaatsen Breda

Een kroon of brug laten plaatsen valt onder esthetische tandheelkunde. Het gaat om een cosmetische ingreep. In onze tandartsenpraktijk in Breda hebben we alle specialisaties rondom algemene- en esthetische tandheelkunde ondergebracht in één centrum zodat u op één plek terecht kunt voor alle gebitsgerelateerde problemen en vraagstukken.

Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. Soms is een kroon laten plaatsen de beste oplossing, soms is een brug de betere variant. Ook rondom de relatief nieuwe techniek “implantaten” beschikken zij over de kennis, kunde en materialen om deze (veelal) pijnloos en snel bij u te plaatsen.

Voor elk probleem is wel een oplossing en wij van Mondzorg Brabant adviseren u graag persoonlijk over de mogelijkheden. Maak via onderstaande knop vandaag nog een afspraak om u uitgebreid te laten informeren in onze tandartsenpraktijk in Breda rondom kronen, bruggen en implantaten door onze specialisten!

Maak een afspraak

Mondzorg Brabant

20

Het kan gebeuren dat een tand of kies beschadigd is geraakt, gebroken is of verkleurd is. Het uiterlijk van uw gebit hoeft hier niet onder te lijden, een kroon of brug biedt namelijk een uitkomst. De functie van kronen en bruggen is het vervangen van een deel van een tand of keis dat zichtbaar is in de mond. Ze hebben het uiterlijk van een natuurlijke tand of kies en zijn gemaakt van porselein.

Wat is een kroon en wanneer is het nodig om een kroon te plaatsen?

Een kroon is een kapje van metaal of porselein, wat we precies over een afgeslepen tand of kies plaatsen. Dit kapje lijmen we vast, waardoor de tand of kies zijn oorspronkelijke functie weer terug krijgt.

Een kroon wordt geplaatst wanneer:

  1. Er niet voldoende houvast is voor een vuling, omdat een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan
  2. Verfraaien van het uiterlijk, dit geldt meestal voor verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan

Wat is een brug en wanneer plaatsen we deze?

Een brug maken we ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. We maken een brug vast aan twee of meerdere “pijlers”, dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte in de mond. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en een tussendeel. Dit tussendeel noemen we een “dummy” omdat deze op de plaats van de open ruimte komt.

Een brug wordt geplaatst om:

  1. Beter te kunnen kauwen
  2. Het uiterlijk te verbeteren
  3. Te voorkomen dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan

Soorten bruggen

  • Gewone brug

De standaardvariant, de pijlers bevinden zich aan weerszijden van de open ruimte.

  • Vrij-eindigende brug

De pijlers bevinden zich aan één kant van de ontbrekende tand of kies.

  • Etsbrug

Wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn, dan hoeft er met deze constructie nauwelijks iets van deze tanden of kiezen afgeslepen te worden. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van 1 of 2 tanden.