Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
11 mei 2020

Pijn in je mond? Wat is het en wat kun je doen?

Als je pijn in je mond hebt kan dat erg vervelend zijn. Vaak is dit een kloppend en zeurend gevoel in de mond, wat dag en nacht kan aanhouden. Maar sommigen ervaren alleen de pijn bij het eten en/of drinken. Of als er lucht langs tanden en kiezen gaat.

Waar komt de pijn in je mond vandaan?

Soms is het wel duidelijk waar de pijn vandaan komt, maar soms ook niet. Er zijn verschillende soorten pijn in je mond zoals bijvoorbeeld pijn aan tanden en kiezen, maar soms komt de pijn ook door aften in je mond of simpelweg door een kapotte mondhoek. In meer uitzonderlijke gevallen kan er ook sprake zijn van een infectie in de mond. Er is dan vaak sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies. Bij pijn in de mond helpen we je bij Mondzorg Brabant graag verder. Als tandarts in Breda helpen wij dagelijks patiënten met diverse klachten. Neem zeker contact met ons op bij tandpijn, kiespijn of bij pijn of koorts na een behandeling. Maar in dit blog geven wij ook graag enkele tips die uit voorzorg zijn toe te passen om pijn in je mond op te lossen en zelfs te voorkomen.

Pijn in je mond oplossen of voorkomen

Pijn in je mond kun je oplossen, maar nog liever voorkomen. Enkele tips zetten we graag op een rijtje.
  • De eerste, maar ook direct de meest belangrijke tip die het meest voor de hand ligt, is het advies om het gebit goed te verzorgen. Poets je tanden minimaal twee keer per dag, minimaal twee minuten en gebruik tandpasta met fluoride erin. Fluoride zorgt dat het buitenste laagje van de tanden sterker wordt en zo zorgt dit voor een actieve bescherming van het gebit.
  • Ga ook regelmatig naar een tandarts en mondhygiënist. Het advies is om minimaal twee keer per jaar een bezoekje in te plannen. Dit in het kader van liever voorkomen dan genezen.
  • Gebruik altijd extra hulpmiddelen om het gebit te reinigen. Denk hierbij aan flossdraad, ragers of tandenstokers. Hiermee maak je de ruimte tussen de tanden ook goed schoon en dit voorkomt ontsteking van het tandvlees.
  • Roken kan zorgen voor veel pijn in je mond als lange termijn effect. Stop of verminder drastisch het roken, helemaal bij pijn in de mond. Dit zorgt voor verlichting.
  • Als je al pijn in je mond hebt, wees dan extra voorzichtig met eten. Eet bijvoorbeeld geen hete of zure voedingswaren. Wees ook voorzichtig met het drinken van hete, zoete en zure drankjes. Kijk bijvoorbeeld ook uit met het eten van voedingswaren met scherpe randen, zoals chips. Kies liever voor gezonde en neutrale voedingswaren. Een banaan bijvoorbeeld bevat veel vitaminen en kan, ondanks pijn in je mond, vaak goed gegeten worden en het geeft daarnaast snel een verzadigd gevoel.

Pijn in je mond na een behandeling

De tandarts kan diverse behandelingen uitvoeren. Dit kan erna soms zorgen voor pijn in je mond, echter in veel gevallen is dit geen reden voor zorgen. Pijn na een behandeling kan meestal verlicht worden door het slikken van een pijnstiller en is vaak na enkele dagen verdwenen. De tandarts zal dit altijd duidelijk aangeven en vertellen wat ongeveer de verwachte periode is die als normaal wordt bestempeld en zal ook aangeven wanneer het zeker even belangrijk is om tijdens de genezing contact op te nemen. Bij pijn in de mond kunnen er pijnstillers worden geadviseerd of worden voorgeschreven. Een natuurlijke ontstekingsremmende oplossing is kamille. Drink bij lichte ontstekingen regelmatig een kopje kamillethee. Het werkt licht ontsmettend, dus kan het zeer effectief zijn bij lichte klachten. Twijfel bij pijn in je mond? Neem dan contact op met het team van Mondzorg Brabant, wij helpen graag verder.