Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij eerste afspraak?

Uw gezondheid en uw gebruik van geneesmiddelen kunnen belangrijk zijn bij de behandeling. Daarom vragen wij onze patiënten doorgaans om een gezondheidsvragenlijst in te vullen. U ontvangt deze lijst bij uw eerste bezoek aan Tandprothetiek Brabant. Bereid uw afspraak alvast voor. Download de gezondheidvragenlijst (pdf) en vul het in!

Vergoedt mijn verzekering de kosten?

Controleer uw zorgverzekering

Onze tandarts/implantoloog heeft contracten met (bijna) alle verzekeraars. Controleer uw actuele polis om te zien welke vergoedingen van toepassing zijn bij uw aanvullende verzekering. De implantoloog stelt voor u een behandelplan op met alle bijkomende kosten. Bij toestemming van de verzekeraar komt u voor een vergoeding in aanmerking. Bij de aanvraag stuurt onze implantoloog een röntgenfoto (OPG) mee. Bij een sterk geslonken kaak wordt de ingreep vergoed uit de basisverzekering. Er is altijd sprake van een eigen bijdrage. Verwar deze eigen bijdrage niet met het eigen risico van de zorgverzekering.

Hoe hoog zijn de behandelkosten?

Bepalend voor de kosten van uw behandeling zijn onder meer:

 • techniekkosten
 • gebruikt implantaatsysteem
 • toegepaste methode
 • complexheid van de behandeling
Facturering

Uw nota wordt doorgaans eerst ingediend bij uw zorgverzekeraar. U ontvangt zelf alleen facturen voor onderdelen van de behandeling die uw zorgverzekeraar niet vergoedt. Fa-med verzorgt voor ons de facturering. U ontvangt dus onze nota’s van Fa-med. Mogelijk verrekent uw zorgverzekeraar het gedeelte dat niet wordt vergoed rechtstreeks met u.

Wat doet een implantoloog?

Een implantoloog is een tandarts die zich na zijn tandartsenopleiding gespecialiseerd heeft in het aanbrengen van implantaten.

Nieuw kunstgebit? En dan?

Beginklachten zijn normaal

Uw kaak moet wennen aan het nieuwe kunstgebit. In folders van het Ivoren Kruis leest u meer over deze grote verandering.Veel gehoorde klachten gaan over kauwen en spreken. Ook kunnen gezichtsspieren en kaakgewrichten gevoelig zijn. U hebt enige spraak- en speekselproblemen. De smaak neemt soms tijdelijk iets af. Dit kan erg vervelend zijn, maar is normaal.

 • Blijf het nieuwe kunstgebit dragen, zodat uw kaak zo snel mogelijk eraan gewend raakt.
 • Doe het gebit ’s nachts uit.
 • Lees hardop als u spraakproblemen heeft.

Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. In het begin doet u dit waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig. Dat is begrijpelijk. Probeer echter direct alle soorten voedsel, dus ook hard voedsel. U ervaart zelf het beste wat wel en wat niet kan. Pak uw oude eetpatroon direct weer op. Eet geen vla of soep wanneer dit niet nodig is. U zult veel sneller gewend zijn aan uw nieuwe kunstgebit!

Reinigen van uw kunstgebit

Net als bij u eigen tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Er kan verkleuring optreden door nicotine, thee, koffie en wijnaanslag. Reinig uw kunstgebit met een zachte borstel met groene zeep. Of gebruik vloeibaar prothesereinigingsmateriaal. Bij zeer hardnekkig vuil kunt u uw kunstgebit ‘s-nachts in een prothesebakje leggen met water en een bruistablet. Let op: gebruik nooit heet water om uw kunstgebit te reinigen. Vermijd ook chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekmiddel of tandpasta. Zij kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden!

Beginklachten zijn normaal
 • Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water.
 • Borstel ook de kaken en het tandvlees.
 • Vul de wasbak met water voordat u uw gebit schoonmaakt. Zo voorkomt u beschadigingen wanneer de prothese onverhoopt uit uw handen glipt.
 • Ga naar uw drogist of apotheek voor schoonmaakmiddelen, borstels en prothesebakjes.
Tandsteen verwijderen

Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de kiezen, bij het bovengebit. Het is moeilijk om tandsteen te verwijderen. Tip: leg het kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure keukenazijn. Gebruik niets anders en ga ook niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. U zou de prothese kunnen beschadigen.

Blog

17 oktober 2020
Het Corona virus en de tandarts

Het is een moeilijke tijd waarin we leven met alle problemen rondom het Corona virus. Wij zijn als tandartsen enorm […]

Lees het artikel
9 oktober 2020
Goed onderhoud van je kunstgebit is belangrijk

Veel mensen hebben een kunstgebit. Het onderhoud van je gebit is heel belangrijk en soms zelfs nog belangrijker dan het […]

Lees het artikel
2 oktober 2020
Waarom moet je op periodieke controle bij de tandarts

We weten allemaal dat het belangrijk is om af en toe langs de tandarts te gaan, dit heet de periodieke […]

Lees het artikel